nuffnang AREA

Ads Avenue

Summit this page to


[get this widget]

Petua Minggu Ini

Mengharumkan dapur.Pada kebiasannya pada bahagian dapur ini akan berbau yang kurang menyenangkan,terutamanya apabila anda menyiang ikan.Bagi mengatasi masalah ini,rebuslah beberapa keping kayu manis,bunga cengkih dan cuka biasa.Kemudian sembur atau lapkan air rebusan itu pada kabinet,jubin dan sekitar dapur.Ia berkesan bagi menghilangkan bau hanyir serta bau kuat yang lain

Sahabatku

Ahad, 26 Julai 2009

Hidup tanpa hutang?

Kebanyakan termasuk saya sendiri tidak boleh mengelak daripada berhutang dan saya akui akhirnya memakan diri. Disebbakn itu saya mengambil langkah yang drastik (nasib baik sedar diri) untuk mempelajari dan mendalami ilmu2 tentang pengurusan perbelanjaan ni. Kita perlu melihat samada perbelanjaan seharian dan bulanan kita itu adalah untuk keperluan atau untuk kemewahan. Kadang2 kita tidak dapat membezakan antara keperluan atau kehendak, terutamanya kaum wanita ni. Ye la ada di kalangan kita yang merasakan bahawa membeli pakaian tiap2 bulan itu merupakan satu keperluan..he..he. Kita perlu ingat, kita perlu membuat perancangan dengan teliti untuk mencerahkan masa depan dan bukan untuk menambahkan hutang yang sedia ada. Kalau ianya untuk kemewahan, maka harus kita tangguhkan perbelanjaannya jika kita tidak mampu pada waktu itu, dan yang pasti senarai tu msuk dalam ruang kehendak..

Walaupun pada waktu sekarang ini banyak kemudahan kredit yang ada – seperti kad kredit, bayar ansuran dan personal loan – memudahkan orang untuk meminjam wang, dan membenarkan mereka untuk membeli barangan-barangan untuk kemewahan. Seboleh-bolehnya cuba jangan jeratkan diri anda.. org kata nk berbelanja tu, ukur baju di badan sendiri. Saya dulu pun nyaris nk buat kredit kad ni. Nasib baik tak jadi.. ye la hutang dah melebihi 40% daripada gaji (mcm mana ni).. kalu nk tmbh hutang lg tak ke mmbunuh diri namanya..

Jadi, kita harus melihat kemampuan kita. Jangan terlalu memikirkan untuk meminjam wang, hanya kerana ia mudah untuk meminjam wang! Kadang-kala, adalah jauh lebih baik untuk membeli barangan secara tunai. Buat pelan bajet secara teratur dan yg paling penting, kena ikut la plan tu.. kalau buat pelan tapi tak ikut pun tak ada guna jgk..

Kita mesti fikir : Mampukah kita untuk membayar-balik wang pinjaman itu tanpa gagal pada setiap bulan, sementara pada masa yang sama, kita tidak mengurangkan perbelanjaan seharian yang perlu, seperti makanan seharian, perbelanjaan persekolahan anak-anak, rumah dan sebagainya.

Sebaiknya ialah hutang itu tidak melebihi 30% daripada gaji bulanan. Ia tidak akan memberatkan kita untuk membayar-balik hutang itu setiap bulan.”

0 comments:

Catat Ulasan