nuffnang AREA

Ads Avenue

Summit this page to


[get this widget]

Petua Minggu Ini

Mengharumkan dapur.Pada kebiasannya pada bahagian dapur ini akan berbau yang kurang menyenangkan,terutamanya apabila anda menyiang ikan.Bagi mengatasi masalah ini,rebuslah beberapa keping kayu manis,bunga cengkih dan cuka biasa.Kemudian sembur atau lapkan air rebusan itu pada kabinet,jubin dan sekitar dapur.Ia berkesan bagi menghilangkan bau hanyir serta bau kuat yang lain

Sahabatku

Selasa, 4 Ogos 2009

Rambut gugur, kenapa ya?

Ada pelbagai faktor menyebabkan keguguran rambut di kalangan wanita dan lelaki. Paling utama adalah stress selain kesilapan memilih syampu, ketidakseimbangan hormon atau kekurangan enzim dhydro testerone (DHT) dalam badan sehingga menyebabkan keadaan kulit kepala menjadi berminyak dan berkelemumur.


Kulit kepala juga terdedah kepada pelbagai kotoran dan habuk. Jika dibiarkan tidak terlindung, kotoran yang melekap akan menutup liang pada kulit kepala. Keadaan itu akan menyebabkan liang folikel tertutup dan mengganggu pengeluaran minyak semula jadi oleh kilang minyak (sebaceous glands) pada setiap folikel rambut. Kilang minyak sangat penting kerana minyak berkenaan akan membekalkan lembapan semula jadi yang menjadikan rambut kelihatan berkilat dan sihat.

Jika pengeluarannya terganggu, minyak berkenaan akan kembali ke pangkal rambut yakni pada kapilari darah yang membekalkan oksigen pada rambut. Jika kapilari berkenaan tertutup, perjalanan oksigen terganggu lalu merencatkan penghantaran nutrien sekali gus menjadi punca rambut gugur.

Memahami Rambut Anda

Struktur Rambut
Rambut di buat dari struktur yang kuat yang dikenali sebagai keratin, iaitu sejenih protein yang sama yang menjadikan kuku dan bahagian luar kulit kita.
Setiap helaian rambut mempunyai 3 lapisan : yang paling dalam ialah ‘medulla’ yanghanya hadir pada rambut yang tebal. Lapisan tengah dikenali sebagai ‘cortex’ yang memberi kekuatan, juga warna dan testur pada rambut. Lapisan paling luar dikenali sebagai kutikal. Kutikal ini nipis dan tidak bewarna dan bertindak sebagai pelindung kepada ‘cortex’.

Struktur Akar Rambut
Dibawah lapisan kulit ialah akar rambut, yang ditutupi folikel rambut. Dibahagian bawah folikel rambut ini, ialah ‘dermal papilla’ yang yang dibekalkan dengan aliran darah yang membawa zat-zat untuk pengeluaran rambut baru. ‘Dermal papilla’ ini merupakan bahagian utama untukpertumbuhan rambut kerana ia mempunyai penerima bagi hormon dan androgens lelaki.

Kitaran Pertumbuhan Rambut
Folikel rambut tumbuh dalam bentuk pusingan. Satu pusingan boleh dibahagikan kepada tiga fasa.

  1. Anagen (pertumbuhan). Rambut-rambut yang baru tumbuh daripada dasar folikel (lubang atau bukaan pada permukaan kulit di mana rambut tumbuh melaluinya). Fasa pertumbuhan yang normal ini selalunya memakan masa bertahun-tahun dan hasilnya adalah rambut yang tumbuh sepenuhnya.
  2. Catagen (rehat). Pada peringkat ini, rambut berhenti tumbuh dan akar rambut mula mengecut. Dasar folikel pecah dan rambut bergerak ke atas di dalam folikel, jauh daripada akar dan pembuluh darah yang membekalkan nutrien.
  3. Telogen (pertumbuhan semula). Rambut yang telah matang kini melekat longgar ke akar rambut. Ia lazimnya akan gugur selepas beberapa bulan ataupun setelah ditolak oleh rambut baru yang tumbuh di bawahnya.

0 comments:

Catat Ulasan